Onderwijsroute – Terugblik 2014

“De OnderwijsRoute was ook voor de tweede keer weer fantastisch zegt Frans van Weert namens de organisatoren. “We kijken terug op een zeer geslaagde ochtend”. 

Door omstandigheden deden alleen de 192 leerlingen van leerjaar 2 van het LOC@ afgelopen vrijdag mee aan de OnderwijsRoute. In groepjes bezochten ze elk twee organisaties in Zwijndrecht, Heerjansdam of H.I. Ambacht. Een aantal wethouders uit zowel H.I. Ambacht als Zwijndrecht gingen mee op bezoek. Er deden dit jaar 26 organisaties mee in de sectoren Economie, Techniek en Zorg & Welzijn. Bij de bedrijven en instellingen kregen de leerlingen informatie over de organisatie en over functies binnen die organisatie. Bijna overal waren door de organisaties leuke praktische opdrachten voorbereid die de leerlingen konden uitvoeren.

“Begeleiders, leerlingen, wethouders en de deelnemende organisaties waren allemaal super enthousiast. We hebben ook wel wat geleerd van de vorige keer. Het ging nu op een aantal punten beter”.

“Gelukkig deden ook de instellingen in de sector Zorg & Welzijn nu volop mee. Heel erg goed. Het is een sector waar veel leerlingen toch belangstelling voor hebben”.

“Volgend jaar komt er zeker een derde OnderwijsRoute; met dan weer de Mavoleerlingen erbij. Misschien ook zelfs wel leerlingen van Havo en/of VWO”.

Decaan Rozé Nabbe: De OnderwijsRoute past goed in onze aanpak om de leerlingen op verschillende manieren in contact te brengen met het beroepenveld om een goede profielkeuze te kunnen maken. Voor zowel leerlingen die al weten wat ze willen als voor leerlingen die nog geen idee hebben, is het belangrijk te ontdekken wie ze zijn en waar ze goed in zijn. Veel leerlingen hebben geen idee wat een beroep inhoudt of welke beroepen er allemaal zijn.

De OnderwijsRoute helpt om een betere keuze te maken. De komende weken worden de bezoeken op school door de mentoren nog nabesproken om dit doel te bereiken.

Bij de (organisatie van de)begeleiding van de verschillende groepjes bij de organisaties hebben de medewerkers van LOC@ de hoofdrol gespeeld. Een aantal had zelfs de roostervrije dag hiervoor ingeleverd. Het vervoer is fantastisch gepland en uitgevoerd door Betuwe Expres/de Jong Tours.

De OnderwijsRoute werd wederom georganiseerd door ondernemersverenigingen OVZ, VAO en Hazewinden in samenwerking met de gemeenten H-I Ambacht en Zwijndrecht.