Door corona geen stage? Ondernemende studenten starten eigen bedrijf

Geen medestudenten leren kennen, hele dagen achter een beeldscherm zitten en stages die uitgesteld worden. De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij jongeren. Maar sommige studenten zijn letterlijk ondernemende types: zij starten een eigen bedrijf. “Het was even spannend, maar ik heb het nu drukker dan ooit.”

“Ik werd zo onrustig van hele dagen binnen zitten en achter een schermpje hangen”, verzucht Joël Sebregts. Een jaar geleden startte de 20-jarige die aan de Avans in Den Bosch studeert daarom een uitzendbureau, Deliflex,. Inmiddels heeft hij 15 mensen in dienst. “Ik heb er nu al zoveel van geleerd en ik heb echt de smaak te pakken.”

Joël is geen uitzondering: meer jongere sloegen het afgelopen jaar aan het ondernemen. Een blik op de cijfers van de Kamer voor Koophandel leert: vorig jaar rond deze tijd stonden er 21.797 jongeren tussen de 18 en 30 jaar ingeschreven bij de KvK, nu zijn dat er 23.154 (bron KvK).

Ik krijg verzoeken uit het binnen- en buitenland.

Cas van Grunsven, masterstudent Innovation Management aan de TU/e, is oprichter van Codigital. De 24-jarige bouwt apps en websites en zijn bedrijfje loopt zo goed, dat hij er maar niet aan toekomt om aan zijn afstudeerproject te beginnen. “Het was aan het begin van de coronacrisis wel even spannend, maar nu heb ik het drukker dan ooit.”

De 22-jarige Simone Vervoort zit in een hele andere branche. “Ik maak voornamelijk tassen van leer, vilt of textiel.” En ze weet op te vallen met haar Handmade Dutch Design. “Ik krijg verzoeken uit het binnen- en buitenland en wil me verder gaan specialiseren in het maken van schoenen, daarmee kan ik mensen ook helpen.”

Dit jaar hebben er bijna het dubbele aantal studenten zich aangemeld voor de minor ondernemerschap.

Simone volgt nu zelfs de studie Orthopedische Schoentechnologie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. “Dan kan ik schoenen maken die mensen echt helpen met lopen, dat is met de tassen wel anders.”

Een woordvoerder van het Centrum voor Ondernemerschap van Fontys Hogescholen ziet een verband tussen de populariteit van jong ondernemerschap en het gebrek aan stageplaatsen, door corona. “Stages werden uitgesteld of waren er simpelweg niet. Dit kan verklaren waarom ondernemende studenten ervoor hebben gekozen om een eigen bedrijf te starten.”

De woordvoerder voegt toe: “We hebben een minor ondernemerschap en vorig jaar hadden we nog honderd aanmeldingen. Dit jaar hebben er bijna het dubbele aantal studenten zich aangemeld voor de minor.”